Seslendirme Sanatçıları için 6 basit egzersiz!

Her gün uygulayacağınız rutin çalışmalarla seslendirme performansınızı artırın…

Balon şişirin !

Daha iyi bir seslendirme performansına kavuşmak için uygulayabileceğiniz en basit metotlardan biri, balon şişirmek. Nefesinizi çok daha rahat kontrol edebilmenizi ve ciğer kapasitenizi artırmanızı sağlayan bu egzersizde, balonu şişirirken nefesinizi ilk seferde daha uzun ve yavaş olarak verin. Balonun havasını alıp ikinci kez şişirmeye çalışırken de kısa süren fakat ses çıkarmayan nefeslere yer verin. Her gün 3-4 balon şişiriyor olmanız, seslendirme çalışmalarında başlangıç için oldukça ideal.

Dudaklarınızın arasına kalem koyun !

Seslendirme sanatçıları için oldukça verimli bir başka egzersiz de her sabah tekrarlanabilecek, dudak arasına yerleştirilen bir kalem yardımıyla 5-10 dakika boyunca gazete, dergi okumak. Bu egzersizi her gün tekrarladığınızda birkaç hafta içerisinde dil ve ağzınızı çok daha verimli kullanabiliyor olduğunuzu hissedecek, daha kaliteli bir seslendirme performansına kavuşacaksınız.

seslendirme egzersizleri

Su altında nefesinizi tutun !  

İster deniz veya havuzda isterseniz küvetin içerisinde, su altında nefes tutmak seslendirme performansı açısından oldukça önemli olan nefes kontrolü için gerçekten faydalı bir egzersiz. Nefesinizi derin fakat yavaş yavaş alarak tutmalısınız. Bu metodu geçmişte en çok kullanan isimler, muazzam ses hacmine sahip olan Frank Sinatra ve Dean Martin gibi isimler.

Dilinizi çalıştırın !

Dilinizi ağzınızın içerisinde 360 derece döndürün, hatta adeta bir diş fırçası gibi dişlerinizin üzerinde gezdirin. Dilinizi çenenize, burnunuza değdirecek gibi uzatın, esnetin. Bu egzersizi topluma açık bir yerde pek denemeyin, yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Seslendirme seanslarından önce veya sabah saatlerinde günlük rutininize ekleyeceğiniz 5 dakikalık bir dil egzersizi, seslendirme performansınızı artıracaktır.

Hızlı okuma

Seslendirme projelerinde işi veren markalar, reklam ajansları kısacası müşteriler sizden hızlı hızlı okumanızı çoğunlukla beklemeyecektir. Hatta stüdyoya kayda girdiğinizde, hemen okuyayım da çıkayım, üzerimden bu yük kalksın mantığını güderseniz, başarılı olma şansınızı azaltırsınız. Boş zamanlarınızda, özellikle uzun metinler veya kitap üzerinde yapacağınız hızlı seslendirme çalışmaları göz ve ses koordinasyonunuzu artıracak, hatta ilk defa karşılaşacağınız bir okuma metninde cümlenin başını okurken sonunun nasıl geleceğini içgüdüsel olarak daha iyi kavramanızı pekiştirecektir. Bu da netice itibarı ile vurguyu hangi kelime ya da kelimelere vermeniz gerektiği konusunda size zamanla kendinizin bile şaşıracağı içgüdüsel bir tecrübe katacaktır.

Yüzünüze masaj yapın !

Seslendirme performansınız, yüzünüzün kayıt esnasındaki doğru ifade ve gevşekliğine göre artar.  Yüz kaslarınızı hareket ettirmeniz, burun ve göz kenarlarınıza, şakaklarınıza hafif dokunuşlarla masaj yapmanızı öneririz. Yüzünüzü şekilden şekile de sokabilirsiniz, çekinmeyin!