Seslendirme Sanatçısı Olmak ve Olamamak – Dublajın Gerçek Yüzü

Seslendirme Türkiye’de kursların ve eğitimcilerin artması ile birlikte, herkesin yapabildiğini düşündüğü bir “hobi” olmaya başlamıştır.

dublaj sanatçısı olmakSeslendirme sanatçısı olmak maalesef kursa gidilip öğrenilen bir şey değildir.

Seslendirme Sanatçısı olmak için;

  • Diksiyon ve Artikülasyon’u yalayıp yutmanız gerekir. Metini okurken teklemek, dil dönmesi yaşamak mazide kalmış olmalı.
  • Müzik, Tiyatro veya Drama eğitimi almış olmak tarcihtir. Hali hazırda seslendirdiğiniz metin mikrofon karşısında oynadığınız bir oyun, yaptığınız bir roldür. Rol yapamıyorsanız, seslendirme yapabilmeniz de çok mümkün gözükmemektedir.
  • Tecrübe kazanmanız gerekir. “Dublaj Kursu”ndan 95 ile mezun olup direkt sektörde seslendirmeye başlamanız mümkün değildir. Orjinal dublajı (Orjinal dildeki filmlerin, yapımların Türkçe’ye Adaptasyonu-Türkçe Dublajı) yapılan stüdyolarda bu işi yapan gerçek sanatçılar ile, genellikle maddi beklenti olmadan, birlikte stüdyo girmeniz, dinlemeniz, taklit etmeniz gerekir.
  • Gittiğiniz stüdyolarda muhtemelen aylar sonra ücretsiz veya 5-25 TL arası ücretler ile rol konuşmaya başlayacaksınız. Bu sizi yıldırmamalı, eğer iyi bir sanatçı olmak istiyorsanız tabii.
  • Kendinize en çok yakıştırdığınız dublaj sanatçısını taklit edin, onun kadar yapabildiğinizde bu işe ancak başlayabilirsiniz.
  • Çevrenizdeki aileniz, öğretmeniniz, bakkal amcanız, berberiniz gibi kişilerin; “Senin sesin çok iyi, dublaj yapsana” demeleri, stüdyoları ve ajansları hiç bir şekilde etkilememektedir.
  • “Sanatçı”: Sanat icra eden kişi. Sanatçı olmak yıllarca mesai harcanıp olunabilen bir şeydir. 5-6 ay gitar kursuna gidip sanatçı olamayacağınız gibi 5-6 ay diksiyon kursuna gidip dublaj sanatçısı da olamazsınız. Tüm Sanat dallarında olduğu gibi, sanatçı olduktan sonra yani icra ettiğiniz sanatı en iyi şekilde yapabildikten sonra, ancak tanıdığınız varsa direkt piyasaya girebilirsiniz. Tüm sanat dallarında böyle maalesef. Çok iyi bir sanatçı olsanız da para kazanamayabilirsiniz. Örnekleri oldukça fazladır.
  • Yukarıdakileri inkar etmeden, çalışmak sizi seslendirme sanatçısı olma yolunda işinize yarayacak gerçeklerdir.

Seslendirme sanatçısı olduğunu sananlar için internette çok güzel satış siteleri var. Buradaki isimler, seslendirme yapmaya çalışıyorlar ve tabii ki çizgi üstü işler yapamamaktadırlar. Çizgi altı işler için uygun siteler kendileri.

Örneğin; Konya’da bir kuruyemişçi’nin konyadaki radyolarda yayınlanacak reklamı için kalite ve sanat icrasının çok da önemi yoktur. Kampanya için narcanacak bütçe de yoktur.

Fakat; Çizgi üstü bir markanın TV mecrasındaki bir reklamı için, sanatın icrası önemlidir. O yüzden “Gerçek Sanatçılar” vardır..

Bu yazımızda seslendirme sanatçısı adaylarına, sektörden gerçekler sunmak istedik. Umarım yararlı olmuştur.